Az előző évekhez hasonlóan idén nyáron is sok-sok nyári programot szervez nekünk az Ecseri Száz Kéz Egyesület. A 2021-es nyár egyik első megállója volt az Ipolytarnóci Miocén Park, amit már nagyon vártunk. Örömmel fogadtuk a nagy érdeklődést is, összesen 46 bátor jelentkező vágott neki az útnak, kicsik is és nagyok is egyaránt. Az idő is remeknek ígérkezett semmi sem állhatott az utunkba.

A gyülekező reggel 6:45 perckor volt a Laky Ilonka Általános iskola előtt, ahol Kozma Barbara várt minket, a túra csoportvezetője. Egy gyors létszámellenőrzést követően megkezdtük kettő órás utunkat lpolytarnóc felé. A sok ismerős arcnak és jó hangulatnak köszönhetően nagyon gyorsan elrepült az idő és már meg is érkeztünk.

Első program helyszínünk a „Borókás-árok – Geológiai tanösvény volt, ahol egy idegenvezető csatlakozott hozzánk. Rengeteg érdekességet láttunk és halottunk is, többek között ősmaradványokat, cápafogakat, hatalmas megkövesedett fákat, sziklákban található levél lenyomatok, állati lábnyomok sokaságát fedezhettük fel. Az ösvény végéhez közeledve a lábnyomok alapján rekonstruált állatok holografikus formájával is találkoztunk, olyan volt mintha tényleg ott sétáltak volna körülöttünk ezek az állatok.

Ezt követően visszatértünk a park területére, ahol egy 4D moziban úgynevezett „időgépben” repültünk vissza több millió évet az időben, itt még közelebbről és élethűbben tekinthettük meg az akkori kor szépségeit, veszélyeit.

Időutazásunk után a „Lombkorona – tanösvény” volt az állomásunk. Itt a magas fák lobjai között található függőhidakon sétálhattunk át. Voltak, akik először ódzkodtak, de végül mindenki legyőzte a magasságtól való félelmét és végig mentek az útvonalon.

Majd elérkezett a várva várt pihenés az ebédidő, gyerekek és szülők is egyaránt megrohamozták a büfét, voltak, akik az otthonról hozott szendvicsekhez láttak hozzá, jól esett a kis szünet a nyári nagy melegben.

Az ebédet követően a délutáni programot kezdtük meg, amit Jósvai József a Geoloturs Kft vezetője és csapata biztosított nekünk. Nagyon jó programokat találtak ki, ahol a gyerekek a kézügyességüket és a tudásukat is megtudták mutatni egyaránt. Hajtogattunk papírból dinoszauruszokat, „ős-activity” keretein belül játszottunk egy jót, ahol a délelőtti túra állatait kellett a gyerekeknek felismerniük, elmutogatniuk.

A játékos program után ismét buszra szálltunk és magunk mögött hagytuk a Miocén Park szépségeit, utunk a Palóc Grand Canyonba vezetett, ami nem volt messze a parkról. A kanyonban szintén a Geoloturs csapata vezetett minket körbe, interaktív feladatok kíséretében. Megtudhattuk mit is csinál egy geológus a mindennapokban, milyen eszközöket használ, megtanultunk olvasni a kőzetekből, szinte magunk is geológussá váltunk a túra végére.

A kanyon után elérkeztünk az Ipolytarnóci kalandozásunk utolsó állomására, buszra szálltunk és Szécsényben megálltunk egy jól megérdemelt közös fagyizásra, itt már nagyon fáradtak voltunk és éreztük a csodálatos napunk végéhez közeledünk.

A hazafelé tartó út még gyorsabbnak tűnt, sokan aludtak, de voltak, akik játékkal ütötték el az időt. Ecserre vissza érve már szülők sokasága várta az iskola előtt a fáradt kiránduló csapatot. Azt hiszem mondhatjuk, hogy felejthetetlen élményekkel lettünk gazdagabbak. Születtek barátságok, régiek erősödtek meg, reméljük lesz még sok-sok ilyen kirándulás, amin részt vehetünk. Ezúton szeretnénk megköszönni a szervezőknek és a résztvevőknek egyaránt ezt a csodás napot, ami nélkülük nem jöhetett volna létre. Bízunk benne, hogy nemsokára egy újabb kalandon találkozunk!

forrás: www.ecser.hu – Lesti Bence

(2021. június 26.)